RÓLUNK SZÁLLÁS ÁRAINK KÉPTÁR FOGLALÁS KAPCSOLAT KIRÁNDULÁSOK

Slovenská verzia Magyar verzió Deutsch verzion English  version

APARTMAN KOMFORT
Kúpeľná ulica 13
929 01 Dunajská Streda
Slovenská republika

Mob.: + 421 905 252 281
+ 421 905 635 801
Fax: + 421 31 55 902 72
Tel.: + 421 31 55 902 72
(esti órákban célszerű hívni)
E-mail: info@apartman-komfort.sk
Látogatottság:
Ma: 35
Összesen: 124738

KIRÁNDULÁSOK
névtelen


A Dunaszerdahelyi járás a Dunamenti – alföld részét képező legnagyobb európai folyami sziget, a Csallóköz szívében terül el. A járás természetes határait délről a Duna, északról a Kis – Duna képezik. A Csallóköz hossza 84 km. A domborzat síkság, amely bizonyos speciális üdülési tevékenységeket tekintve (pl. kerékpártúrázás) kimondottan előnyös. A Csallóköz Szlovákia legtermékenyebb mezőgazdasági területeinek egyike. Kiterjedt és kivételes tisztaságú földalatti édesvízkészlet található itt. A térség meghatározó jelentőségű folyója a Duna a maga mederrendszerével. A földből sok helyütt termálforrások törnek föl, melyek gyógyhatása az egész év folyamán hasznosítható.


Élvezze a kirándulásokat
Ha a környéket szeretné látni, nézzen körül például a környező városokban:
Somorja (Šamorín) – 25 km
Nagymegyer (Veľký Meder) – 20 km
Pozsony (Bratislava) – 50 km
Komárom (Komárno) – 45 km
Bős (Gabčíkovo) – 15 km
Dunatőkés (Dunajský Klátov) – 8 km
Tallós (Tomašíkovo) – 15 km
Győr (Magyarország) – 30 km
Bécs (Wien, Ausztia) – 110 km
Budapest (Magyarország) – 150 km


Élvezze a természetet – élvezze a sportot
Dunatőkés – természetvédelmi terület a tőkési Duna – ág árterében azon ritka területek egyike, ahol a természet érintetlen maradt. A védett övezet kiterjedése 306 hektárnyi. Az ág mentén elterülő védett terület Dióspatonynál (Orechová Potôň ) kezdődik és az ágvíz Nyárasdnál (Topoľníky) ömlik a Kis – Dunába. 
A Tőkési – ág szemet gyönyörködtető látványának híre más vidékeken is elterjedt, így egyret többen keresik fel azok, akik igazi csendre, madárcsicsrgésre, vízcsobogásra vágynak. A vízivilág rendkívül gazdag és változatos, számos egészen ritka víziállat is megtalálható itt. Változatos és sokszínű az itteni madár – és növényvilág is.
Dunatőkés különlegessége a kerekesmalom a hozzátartozó korabeli felszereléssel és falazott gépházzal.

Kis - Csallóköz
Új keletű földrajzi fogalom, a bősi vízlépcső megépülése óta használatos és a Duna régi medre, valamint a felvízcsatorna által körülzárt területet jelenti. Ezen a mesterséges szigetnek is nevezhető területen három falu található, Bodak (Bodíky), Vajka (Vojka nad Dunajsom) és Doborgaz (Dobrohošť). Vajka község környékét, mindenekelőtt a természet szerelmesei, a halászok és a kerékpárosok kedvelik. Turisztikai érdekességnek számít a felvízcsatorna két partja között ingázó komp. 

Csilizköz
A Csallóköz délkeleti részén, a Csiliz patak mentén Bős (Gabčíkovo) és Kulcsod (Kľučovec) között között elterülő térség tartozik ide, ahol több kavicssziget is található. Aki úgy dönt, hogy szemügyre veszi ezt a vidéket, az megismerkedhet a Duna mentére jellemző egyedi növényvilággal, a környző tavak és halastavak is kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak. A vízitúrák kedvelőinek külön a figyelmébe ajánljuk. 
Itt húzódik meg a nemzetközi dunai kerékpárút is. Csilizközben található a védett természeti területté nyilvánított Csicsói holtág, valamint az Apátsági tó és környéke, ahol számos rikaság számba menő védett növény– és állatfaj található, beleértve az ártéri fűzfa– és nyárfaerdőket.


Élvezze a kultúrát
A járásban nyolcvan kulturális létesítmény található. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó történelmi – kulturális emlékek közé tartoznak a vallási emlékek és emlékhelyek, a kastélyok a hozzájuk tartozó történelmi parkokkal, a népi építőművészet kulturális emlékei és a régmúlt műszaki berendezések. Somorján (Šamorín), Csallóközcsütörtökben (Štvrtok na Ostrove), Egyházgellében (Holice), Gombán (Hubice) és Szarván (Rohovce) mind a mai napig megőrződtek a 13. századból származó, ritkaságszámba menő román stílusó templomok. A legértékesebb közülük a somorjai református templom. Nagy értékkel bírnak a gótikus stílusban épült dunaszerdahelyi (Dunajská Streda), alistáli (Dolný Štál) és nyékvárkonyi (Vrakúň) templomok is. Az egykori földesurak lakhelyei, a kastélyok főleg barokk stílusban épültek (Csallóközi múzeum, az ún. Sárga kastély Dunaszerdahelyen, a csákányi (Čakany), a békei (Mierovo), a bősi (Gabčíkovo) kastély és a somorjai (Šamorín) római katolikus templom is a paulánus kolostorral.
Királyfiakarcsán (Kráľovičové Kračany), Légen (Lehnice), Bősön (Gabčíkovo) és Szarván (Rohovce) épült kastélyokat történelmi parkok övezik. Gombán fennmaradt a klasszicista stílusú kis és nagy kastély a hozzájuk tartozó parkokkal együtt.

A régió legjellemzőbb műszaki műemléke a vízimalom. Az első vízimalmok valószínűleg már a 11. században működhettek itt, bár az első hiteles írásos emlékek 1379-re teszik a megjelenésüket ezen a tájon. A vízimalmok két legelterjedtebb típusa volt a hajómalom és a cölöpökre épült malom. Mindmáig megőrződött a dunatőkési (Dunajský Klátov) cölöpökre épült malom és a pozsonyeperjesi (Jahodná) vízimalom.

A vályogból épült házak hűen tükrözik a parasztság életmódját és bizonyságot tesznek hihetetlen mértékű képességéről, amely lehetővé tette a környező természettel való előnyös együttélést. A népi építkezés szép példáit láthatjuk Királyfiakarcsán (Kráľovičové Kračany), Nyékvárkonyban (Vrakúň) vagy Alistálon (Dolný Štál).

Dunaszerdahely (Dunajská Streda)
A városrál szóló legkorábbi írásos emlék 1162 – 1172-ből származik. Valószínűleg még III. Béla alapított itt vásárhelyet, és a vásárok napjául szerdát jelölte ki. Ehhez a hagyományhoz kapcsolódik az immár rendszeresen minden év szeptemberében megrendezésre kerülő Csallóközi vásár.
A városban egy múzeum és több képtár látogatható -Sárga kastély – Csallóközi múzeum, Vermes villa, Art-ma, Kortárs Magyar Galéria, Aranykeret). 
Dunaszerdahely látképe az utolsó évtizedekben jelentősen megváltozott. Makovecz Imre építész valósította meg elképzeléseit, melyeknek köszönhetően Dunaszerdahely fokozatosan sajátságos jellegű kisvárossá válik.budapest_tropicarium0.jpg
budapest_tropicarium1.jpg
esztergom-bazilika-1.jpg
esztergom-bazilika-2.jpg
gyor-varoshaza-1.jpg
hrad0.jpg
hrad1.jpg
hrad2.jpg
hrad3.jpg
img_0224.jpg
img_0339.jpg
img_0364.jpg
img_1094.jpg
img_1099.jpg
img_1668.jpg
img_1676.jpg
img_1702.jpg
img_1716.jpg
img_1717.jpg
img_2461.jpg
img_3652.jpg
img_3680.jpg
img_3697.jpg
wien0.jpg
wien2.jpg


+421 31 55 90272 (tel./fax) +421 905 252 281 +421 905 635 801 info@apartman-komfort.sk This site created by ALELKES.EU